Rumové prezentace
Žádná akce není pro nás malá, když s ní uděláme někomu radost.

Naše řízené rumové prezentace


Prezentace pořádáme nejen pro větší skupiny, ale i pro páry a menší partičky. Naše prezentace pořádáme jak na parnících a lodích brázdících Vltavu, ale i v restauracích, barech, v přírodě, u Vás na zahradě, doma, ve Vaší firmě, prostě všude kde Vás a nás napadne. Rumy a koktejly a nejen to jsme prezentovali na narozeninových oslavách, také při loučení se svobodou a následných svatbách, například jako hezký svatební dárek. S rumovými prezentacemi máme několikaleté zkušenosti jak v našich barech a restauracích, ale také na desítkách firemních akcích. Těch chvil jak nás poznat a zároveň někoho obdarovat a potěšit je nepřeberné množství a veřte, že budete rádi, alkohol učíme popíjet, ne se s ním opíjet. Prezentaci umíme zařídit  jak pro pány a dámy a můžeme zařadit i pár netradičních koktejlů z těchto úžasných rumů......

                 Každý si přeje na chvilku někam odplout, já Vám to umožním a nejen s rumem.


Vážení klienti, nechte se unést do světa rumů a dalekého Karibiku. Během dvou až čtyř hodinové prezentace, která Vám objasní celou historii rumu o tom kde a jak se lahodný nápoj vyrábí, z čeho a proč. Kolik rumu byli pyráti schopni denně vypít a mnohé zajímavosti s ním spojené. Budete mít možnost ochutnat od 4 po 10 vzorků rumů. Každý z těchto rumů zastupuje jednotlivou oblast Karibiku. Tato prezentace se může dle Vašeho přání nejen časově upravit, ale pro náročnější klienty i o mnohé zpestřit. Máme zastoupení z Karibiku, Jižní Ameriky, Asie, Austrálie a dalších zemí kde se tento lahodný nápoj vyrábí. Pravidelně budeme otevírat nové značky rumů a díky nim navštěvovat daleké země a dozvídat se i zajímavosti s nimi spojené. Také nabízíme řízené a neřízené prezentace na objednání, nejen na lodích, ale i na Vašich firemních akcích, prostě kdekoli si budete přát. V podstatě všude kde se dá a věřte, že to umíme a máme opravdu rádi dobrý rum.  Nabízíme i nápojový catering. Tak neváhejte, těšíme se na Vás.


            Rumy a doutníky patří neodmyslitelně k sobě, umíme to nádherně propojit.

Komu vděčíme za RUM.

                                         Jak to bylo?

Ďábelské pití - První alkoholický nápoj z cukrové třtiny nevznikl překvapivě v Karibiku, ale v daleké jihovýchodní Asii. Malajci dělají kvašený nápoj z třtiny, kterému říkají "brum", a to dodnes. Třtinové nápoje ale ještě samozřejmě nejsou rumy. Má se za to, že první destilace rumu proběhla v Karibiku v 17. století. Otroci nechali kvasit melasu - vedlejší produkt rafinace cukru. Jenže alkohol z melasy dělaný "na koleně" byl příšerné pití, které se svým konzumentům odvděčilo nejen velkým bolehlavem, ale často i všelijakými nebezpečnými chorobami, začalo po čase tenhle nápoj destilovat, což velmi přispělo ke zkvalitnění.. Destilace odstranila nečistoty, nepatřičné příměsi i choroboplodné zárodky. Ve srovnání s jinými tehdy známými kategoriemi destilátů ale nebyl ani melasový destilát ničím extra kvalitním. Často se cituje dokument z roku 1651, v němž se praví, že rum je "drsnou, ďábelskou a hroznou pálenkou". Z Karibiku se ďábelská kořalka rozšířila po celé koloniální Americe a záhy se podstatně vylepšil proces výroby i kvalita drinku. Málo kdo dnes ví, že první skutečná palírna (coby podnik založený jen za účelem pálení rumu) nevznikla na karibských ostrovech, ale ve Spojených státech, na Staten Islandu v roce 1664. Výroba rumu se velmi rychle stala největším a nejziskovějším průmyslovým odvětvím v Americe. Těsně před vyhlášením americké nezávislosti byla průměrná spotřeba rumu na hlavu (včetně žen a dětí) 13,5 litru ročně. Nejlepší rum ze Staten Islandu se dokonce po jistou dobu používal vedle zlata jako uznávané platidlo v Evropě. Rum má dokonce na svědomí i začátek americké revoluce. Vyhlášením Cukrového zákona v roce 1764 si Británie definitivně znepřátelila americké kolonie, které bohatly na obchodu s rumem a cukrem. Namísto penězi se začalo platit rumem, a to dokonce nejen v rámci "směnného obchodu". Rum sloužil i jako výplata za práci na polích a plantážích. Kolonie v té době získala zaslouženou pověst "největších ožralů světa". Když se roku 1806 stal guvernérem Nového Jižního Walesu William Bligh, pokusil se problém s alkoholismem vyřešit tím, že zakázal používat rum coby platidlo. Jaká to hrůza! Proti Williamovi povstala armáda, přepadla vládní budovy a Bligha zatkla. Povstalci kontrolovali celou provincii až do roku 1810. Vypitý Nelson

Dnes je rum u většiny lidí zapsán jako drink drsných námořníků, což samozřejmě souvisí už s faktem, že většina produkce pocházela - a ostatně dodnes pochází - z malých karibských ostrovů, odkud se destilát jinak než po moři vozit nemohl.
S mořem má ale rum společného mnohem víc. Poté, co Britové roku 1655 dobyli Jamajku, změnili denní dávky alkoholu pro námořníky a z francouzského brandy přešli na jamajský rum. Tehdy se ještě rozdával neředěný. Časté nehody na palubách a námořní katastrofy, které měli na svědomí opilí námořníci, ale přiměly vládu k tomu, že rum se kolem roku 1740 začal před vydáním námořníkům míchat s vodou - a vznikl grog. Povídka zní takhle: "Admirál Edward Vernon se už nemohl koukat na to, jak se mu po palubě motá zpitá posádka,a rozhodl, že se jim rum bude ředit. Námořníci z toho pochopitelně nebyli nadšeni a ředěný rum nazvali podle látky, z níž měl admirál ušit kabát do nepohody "grogram"."Ale nejdůležitější roli sehrál rum při bitvě u Trafalgaru. Jak známo, admirál Nelson v ní roku 1805 slavně porazil francouzsko-španělskou flotilu, ale sám v boji bohužel zemřel. Jeho tělo naložili do sudu s rumem aby vydrželo cestu zpět do Anglie, kde mu byl vypraven pohřeb. Když ale po příjezdu do Anglie sud s Nelsonem otevřeli, žádný rum v něm nenašli. Námořníci do soudku totiž během plavby navrtali díru a všechen destilát vypili. Od té doby se rumu v anglosaských zemích říká také "Nelsonova krev"Proč zrovna "rum"? O původu slova panuje několik teorií.
Jisté je to, že první písemný záznam pochází z roku 1657 z archivu soudu státu Massachusetts. Šlo o dokument, jímž soud vyhlašoval prohibici. Mezi zakázanými drinky se kromě pálenky, vína, brandy a dalšího alkoholu objevuje také rum. Další oblíbená, ačkoli trochu nudná teorie o původu pojmenování rumu, spočívá v úvaze, že latinsky se cukr řekne "saccharum". Jinou zajímavější variantou je, že název je odvozen od velkých holandských sklenic "roemer". Jiná teorie zase říká, že slovo rum pochází z termínu "rumbullion", což znamená "velké pozdvižení" či "povstání". Což by se k rumu vcelku hodilo. Brazilci svému rumu říkají "cachaca", v Karibiku se setkáte s výrazem "tafia". A na Barbadosu si můžete v baru poručit "water". Nedostanete ani vodu, ani vodku, ale - právě Rum.